top of page

In uw tuin

Maretakken groeiend in uw eigen tuin is dus mogelijk met een appelboom uit onze Maretakkenkwekerij!

Appelbloesem

Met kerst oogst u uw eigen maretak, in het voorjaar geniet u van de mooie appelbloesem en later van uw eigen appeloogst. Omdat de maretak groenblijvend is, is deze in de winter goed zichtbaar.

Voor een goede appeloogst is kruisbestuiving van belang. Dit houdt in dat er minimaal 1 appelboom van een ander ras in de buurt moet staan voor de bestuiving. De maretak is voor zijn bessen ook afhankelijk van bestuiving tussen de mannelijke en vrouwelijke planten. Maar omdat er meerdere maretakken in een appelboom groeien, is de kans groot dat beide geslachten aanwezig zijn.

Ons assortiment bestaat uit zowel hand- en moesappels. De meeste appelsoorten zijn voor beide doeleinden geschikt. Wij kunnen u tijdens een bezoek aan onze kwekerij hierover verder informeren.

In overleg is het mogelijk dat de Maretakkenkwekerij de boom bij u aflevert als ook de aanplant verzorgt. 

Onderhoudstips:

 • Planten; maak een voldoende groot plantgat, zodat de wortels de ruimte hebben en losse grond om in te wortelen.
 • Plant een appelboom nooit op een plaats waar een appelboom gestaan heeft. Datzelfde geldt voor de gehele Rozenfamilie (Rosaceae).
 • Planten; eventueel kan er aan het plantgat compost of tuinaarde worden toegevoegd, meng dit met de losse grond in het plantgat. Gebruik geen mest of bemeste aarde om verbranding van de wortels te voorkomen.
 • Planten; voorzie de appelboom in het eerste jaar na planten van voldoende water!!
 • Snoeien; in de wintermaanden kunnen de appelbomen gesnoeid worden (let op: niet tijdens vorst!). 

Dubbele Bellefleur met maretak

 • Snoeien; houdt de kroon luchtig, dat wil zeggen in een open takkenstructuur (dus geen gekruiste takken) en
  zorg voor horizontale takken (hieraan groeien de appels).

 • De maretak en de appelboom gaan goed samen. Doordat de maretak eigen bladgroen heeft kan deze voeding uit de lucht halen.
  Het kan voorkomen dat de maretak teveel in de kroon van de boom gaat groeien en hiermee licht wegneemt van de boom. Dan is het belangrijk om de maretak te snoeien (bijvoorbeeld met Kerst).
 • U kunt jaarlijks de maretak inkorten door er meerdere takjes uit te knippen. De maretak groeit weer aan. De gesnoeide maretakken blijven ruim een maand mooi als snijgroen. 
bottom of page